blisko, ale nie to PS - chodzi tylko o nazwe
jak dbać o turbinę
Zwiń
X
-
jak dbać o turbinę
O2 FL 1,8 TSI to moje pierwsze auto z turbiną. Proszę poradźcie mi jak o nią dbać???
Wiem, że należy chłodzić po trasie nie wyłączając od razu silnika - ale jak długo powinno trwać takie chłodzenie na jałowym biegu??? Zapewne po długiej trasie ten czas powinien być dłuższy - czy źle rozumuje???
Nie należy też odrazu "cisnąć" auta po uruchomieniu. I tutaj zaczyna się mój drugi dylemat.
Czy należy czekać na zupełne rozgrzanie silnika??? Czy tylko chwilę ma sobie pochodzić na jałowym biegu??? Czy spokojna jazda na krótkich odcinkach przy nie rozgrzanym silniku "dobija" turbinę, czy raczej jej to nie zaszkodzi???
DziękiAniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
-
-
Re: jak dbać o turbinę
Zamieszczone przez aniam111Czy należy czekać na zupełne rozgrzanie silnika??? Czy tylko chwilę ma sobie pochodzić na jałowym biegu???
Zamieszczone przez aniam111Czy spokojna jazda na krótkich odcinkach przy nie rozgrzanym silniku "dobija" turbinę, czy raczej jej to nie zaszkodzi???
[ Dodano: Sro 14 Paź, 09 20:00 ]
Zamieszczone przez aniam111... ale jak długo powinno trwać takie chłodzenie na jałowym biegu??? Zapewne po długiej trasie ten czas powinien być dłuższy - czy źle rozumuje???
Studzenie nie zależy od przejechanych km, ale raczej od "ostrości jazdy" oraz temperatury na zewnątrz.
Po pełnym rozgrzaniu silnika w jeździe myślę, że jak przyjmiesz 1 minuta, to będzie ok.
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat,ponieważ mam również pytanie odnośnie turbiny.Lubię jeździć spokojnie,tak około 90-100Km/h, podczas mojej jazdy temperatura cieczy chłodzącej nie osiąga nawet 90 ,czy moja jazda jest szkodliwa dla turbiny??Czytałem że spokojna jazda nie wpływa pozytywnie na turbinę o zmienne geometrii łopatek,a także że nie wolno cisnąć ,kiedy silnik nie jest rozgrzany.Czy robię coś źle??Czy mój styl jazdy jest szkodliwy dla silnika??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tao1221Podepnę się pod temat,ponieważ mam również pytanie odnośnie turbiny.Lubię jeździć spokojnie,tak około 90-100Km/h, podczas mojej jazdy temperatura cieczy chłodzącej nie osiąga nawet 90 ,czy moja jazda jest szkodliwa dla turbiny??Czytałem że spokojna jazda nie wpływa pozytywnie na turbinę o zmienne geometrii łopatek,a także że nie wolno cisnąć ,kiedy silnik nie jest rozgrzany.Czy robię coś źle??Czy mój styl jazdy jest szkodliwy dla silnika??
poza tym jak ma się coś sypnąć to i tak poleci
jak to mówią co komu pisane....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PanoramixZnalazłem kiedyś taki artykuł:
Nie bardzo rozumiem dlaczego producent podaje okres wymiany oleju taki, a nie inny (mam namyśłi QG1). Kto ma racje?
Czy w ASO mechanicy rzeczywiscie przeprowadzaja procedure wymiany oleju tak jak jest to opisane w przywołanym artykule?
Komentarz
-
Komentarz